Helgens höjdpunkter


La Citadelle:







Pully och Lausanne, Schweiz:








Bara två hela dagar kvar i Besançon nu. Paris nästa!

Bara en vecka kvar...


Jag börjar känna mig lite förkyld. Inte bra. Hoppas det stannar där, för jag har absolut ingen lust alls att bli sjuk när vi bara har en vecka kvar här nere. (Har de börjat vaccinera mot svininfluensan hemma ännu förresten?)

Shoppade en stickad tröja utan ärmar idag. Det är allt de har i Frankrike för tillfället verkar det som. Snyggt, men inte så praktiskt alltid kanske. Har inte hittat en enda tröja med ärmar på och då har jag ändå letat. Det är i och för sig inte lika kallt här längre, ca 15 grader, så det är ganska behagligt. Inhandlade ett par shorts också i svart glänsande tyg med ett bälte i glitter på som jag tänkte ha och gå ut i. Flashigt värre. Fick dock be personalen i affären att plocka ner dem från skyltdockan, som självklart hade på sig de sista i min storlek. Suckande och pustande hjälpte damen till, och var allmänt besvärad av att jag var så fräck som ville ha deras skyltexemplar. Ytterligare ett exempel på att Frankrike och service inte riktigt går ihop. Hon borde väl vara glad om jag vill köpa shortsen, eller?

Jaja, nästa problem som vi tre nu ställs inför är att våra väskor lätt kommer att väga över 20 kilo på vägen hem. Min vägde 19 kilo på vägen ner så det finns ingen chans i världen att jag klarar 20-kilosgränsen nu.

Tiden har verkligen gått så himla snabbt! Tre veckor har bara sprungit förbi. I morgon blir det stan och en tur till citadellet, och så kanske en sväng till Schweiz på söndag. Efter det har vi två dagar med en massa utflykter med skolan inplanerade och sen är det onsdag och då lämnar vi Besançon. Voilà. Men, inte är det slut där inte, för då ska vi nämligen till Paris och ha roligt fram till lördag kväll! :D  Skulle tro att det blir en hel del promenerande, insupande av kultur, besök vid sevärdheter som vi inte redan besökt, fika såklart och troligtvis en tur till Disney. Inte helt fel det inte.  

bisous,



...det blev kanelbullar!




Varför bakar man inte kanelbullar oftare för? Det undrar jag.

Amalia och jag satte igång ett bullbak ikväll vid 22.30. Sent? Nejdå. Det är aldrig för sent för att baka. Och goda blev de, fast inte lika goda som hemma. Jag tror att det främst berodde på jästen. Jäst i påse som inte behöver jäsa innan utan direkt i ugnen typ, lite underligt. Men är man i Frankrike så är man... Jaja... :)

I morgon blir det andra bullar


Jag tänkte att jag skulle vara duktig ikväll och skriva en massa på den uppsats vi ska lämna in i början av nästa vecka. "Oj, vad jag skulle hinna långt på den ikväll", tänkte jag. Men nej. Hur långt har jag skrivit? Tio rader kanske. Inte så bra. Men men, jag hinner. Hoppas jag. Jag får se till så att jag hinner helt enkelt, kanske prioritera bort nån pain au chocolat-fika eller så. För det är ju så lätt när man inte är i skolan att tappa koncentrationen och hitta på en massa andra saker istället. Och det är ju bra mycket trevligare att ta ett varmt bad, prata i telefon och slösurfa på internet (en väldigt lång stund - när man egentligen bara skulle kolla mailen och facebook i 5 minuter) än att skriva uppsats, eller hur? Nähä, i morgon får jag ta och skärpa mig.

 

Le week-end


Dijon! Mysig stad med en massa fina gamla byggnader, palats och så senap förstås.



Palais des Ducs. (Solen var lite stark!)



Senap i mängder....


La Bourgogne



Vinodlingar så långt ögat når...



Hospices de Beaune, ett imponerande sjukhus från Medeltiden


La vallée de la Loue



Ornans, konstnärens Gustave Courbets hemstad


Chocolat, pain au chocolat, crème au chocolat, boules au chocolat...


De har badkar där jag bor. Det gillar jag. Har utnyttjat det tre gånger på två dar och fler gånger lär det bli. Man behöver värma upp sig när det är så kyligt inomhus. Idag kändes det dock lite varmare här, som tur är. Jag gillar inte att frysa. Däremot började det regna idag istället. Bu. Får hoppas att det håller uppe i morgon för då står bland annat grannstaden Dijon står på schemat, vilket ska bli riktigt trevligt! 

Mitt chokladintag i Frankrike är högt. Mycket högre än hemma. Skrämmande högt
Ta idag till exempel:
frukost: flingor med chokladbitar i där mjölken blir till chokladmjölk
lunch: dessert i form av chokladcrème.
fika: en "Patte d'ours" (en chokladfylld croissantliknande sak i form av en björntass) + chokladbollar hemma hos Amalia. 
kvällsmat: chokladpudding till efterrätt.

Jag äter seriöst alldeles för mycket onyttigt i detta land. Jag förstår inte hur fransmännen kan vara så smala som de är med denna kost!  Själv ger jag snart upp tanken på att försöka vara nyttig. Det blir till att hänga på Friskis och Svettis när jag är tillbaka i Uppsala istället.  



Boules au chocolat!

Brr!


Okej, det börjar bli lite kallt här. Jag måste tyvärr erkänna att hösten har kommit hit också. För en vecka sen var det 20 grader varmare än nu. Snacka om förändring. Men än har det inte snöat iallafall, som det verkar ha gjort i Uppsala. Jag behöver dock införskaffa en mössa snart tror jag, och ett par nya vantar, för på kvällarna är här kallt. I går när jag och Amalia varit på filmvisning på Campus höll vi på att frysa öronen av oss när vi väntade på bussen. Fick gå runt i stora cirklar för att inte frysa för mycket. Att stå stilla funkade inte. Det roliga är att man tror att man ska bli varm när man är inomhus iallafall. Sådant är dock inte alltid fallet. Det är som tidigare nämnt kallt inne i franska hus. Jag tippar på att man isolerar långt i från så bra som man gör i Sverige. Nu har vi i och för sig lyckats få igång värmen i lägenheten där jag bor, men det hjälper inte alla gånger. Ikväll har Amalia, Michelle och jag druckit te hemma hos mig iförda x antal lager kläder. Jag har just nu fyra tröjor på mig plus en sjal. Fransmännen verkar däremot inte frysa alls lika mycket. De tycker mest det är underligt att vi från Sverige fryser som vi gör. "Är inte ni vana vid det här?" Njae, det går inte isbjörnar på gatorna hos oss och nej vi har inte tjockare hud än alla andra. Men isolera och värma upp våra hus kan vi iallafall. Eller ja, för det mesta iallafall. I vår lägenhet i Uppsala har det varit grymt kallt i perioder också men Studentstaden vill ju knappast medge att temperaturen varit under 20 grader. Får hoppas på att det blir bättre i år, eller vad säger du Emma? Fryser du än?

Encore du vin?


Föreställ er en liten tant i lila hår, lila glasögon, lila smink, lila örhängen, och lila kavaj. Voilà, vår lärare i konsthistoria och kultur. Som om inte en helt lila uppenbarelse vore nog så doftade hon körsbär. Jättemycket körsbär. Men nu ska man ju inte döma folk efter utseendet. Vår tant var väldigt kunnig och höll i en mycket intressant lektion där vi gick på statsvandring och letade efter spår från Renässansen. Intressant! Och hela stan här riktigt andas historia.

Sen sist har vi besökt två nya barer. Ett supermysigt ölställe som hade en inredning bestående av riktiga träd och små hus som man satt inuti och en irländsk pub kallad Le Madigan's. (Haha, le Madigans!  Fransmännen gillar verkligen sin bestämda artikel!) På Le Madigan's blev det såklart först irländsk öl i form av en Kilkenny, med en Irish Chocolate till efterrätt (varm choklad med bailey's och grädde i, mums!). På det andra stället så fick Amalia oss att testa på belgisk öl med körsbärssmak som var ganska god faktiskt. Lite annorlunda. Det där med körsbärssmak verkar ju dessutom vara återkommande den här veckan när jag tänker efter.  

  

Körsbärsöl!



Och klätterträd!

Det har varit festival i stan i helgen och vi har spanat in lite olika framträdanden lite varstans. Det har kanske inte varit sådär superbra, men vissa saker kommer jag komma ihåg ändå, som t.ex. Acid Brass' konsert (en orkester gone wild!) och jättediscot på Place de la Révolution igår. En stor discokula, musik och så projektioner av dansande gubbar på väggarna. Coolt.

 
I dance - ett gigantiskt disco på Place de la Révolution


Och i fredags var vi på bio och såg Le Petit Nicolas. Supersöt film baserad på historien om en liten fransk pojke skriven av Sempé och Goscinny. J'adore. Jag har köpt första boken och ska lätt se om filmen när den kommer på dvd. Den kommer väl förhoppningsvis även med engelsk text för er som inte förstår franska. :)

Idag har jag varit i Jurabergen med min värdmamma och hennes pojkvän. Det var också häftigt. Väldigt vackert, med en massa vinodlingar överallt och en massa små gamla byar. Stenhus, kyrkor och krokiga små vägar. Mysigt. 

Le Jura, fullt med vinodlingar!

 


Jag har förresten druckit alkohol varenda dag sen jag kom hit och så lär det nog fortsätta. Lugn, lugn. Inga stora mängder. Men de har alltid vin till maten här, så vad ska man göra? Ett glas vin om dagen ska väl vara bra för en, eller? Dessutom göder de mig med massor med mat så jag blir inte förvånad om jag gått upp nåt kilo i vikt när jag kommer hem. Ingen träning och en massa godsaker i fyra veckor. Kanonbra. Haha.

 


Ska det fikas...

...så ska det fikas ordentligt!



Mums!

Och så vart det höst igen...

Jaha. Och idag regnar det. 
Men en dag sommar är ju faktiskt bättre än ingen dag sommar. Eller?

Det blir utgång ikväll igen! Var vi ska gå vet vi inte, det blir kanske samma ställe som sist. Tydligtvis är det festival i stan hela helgen med start ikväll, så där lär vara mycket folk ute. Skoj!

bisous


Sommar, sommar och sol....!


Idag har det varit sommar här. Typ högsommar om man ser på det med svenska mått. Jag klagar inte. 25-27 grader, sol... det är inte helt fel det inte! :) Det enda problemet var att vi klätt oss lite för varmt. Jackan kunde vi ju definitivt ha lämnat hemma.

Att gå ut i Frankrike kan minst sagt vara ganska underhållande. Igår var Amalia, Michelle och jag på en av universitetets barer på Erasmuskväll. Vi kom dit ganska tidigt och trodde inte att det skulle dyka upp så mycket folk, fast vi tyckte att det var helt okej ändå eftersom ölen bara kostade 1€90. Iallafall. Efter en timme eller så började det komma dit en massa folk, varav de flesta ställde sig och hängde utanför. Så vi tog vår öl och gick ut och inom loppet av några minuter så hade vi blivit bjudna på mer öl, blivit medbjudna ut kvällen därpå och fått x antal killars telefonnummer. Detta händer inte i Sverige. Inte på samma sätt. Vi svenskar är lite mer reserverade av oss, inte lika på, är kanske bästa sättet att förklara det på. Men även om det stundtals kan bli lite jobbigt med killar som är lite för på så är det ju trots allt ganska roligt med uppmärksamhet. Och så är det ju så himla roligt att få prata franska dessutom (även fast vissa envisades med att försöka prata engelska med oss hela tiden trots att vi pratade bättre franska än vad de pratade engelska...)!  Så summa summarum, det var en lyckad kväll och vi gick därifrån med gott humör! Haha. Nästa utekväll blir kanske redan i morgon. Tydligtvis är torsdagar dagen då alla studenter går ut här. Bon, on verra...



Amalia och Michelle


I morse började vi 8.30 med en kurs i Méthodologie (eller didaktik som man kanske skulle kalla det i Sverige). Väldigt intressant faktiskt. Vi fick reflektera över vad för språk vi kunde, genom vilka metoder vi lärt oss dem och hur vi faktiskt lär oss. Därefter var det en kurs i muntlig framställning, fast den ägnades mest åt att sitta och lyssna på läraren. Får se om det blir annorlunda nästa gång. Därefter gick vi till universitetsrestaurangen och åt trerätters för 3€90, inte världens godaste mat kanske, men ça va quoi... Billigt är det ju iallafall. Eftermiddagen ägnades åt en stunds pluggande i biblioteket och sen gick jag och Amalia och åt glass. Är det sommar som ska man äta glass. Så det så. Nu är det ju i och för sig oktober, men det struntar vi i.



C.L.A - Centre de linguistique appliquée, Université de Franche-Comté

Min värdmamma är förresten hur go som helst. Det känns bra. Hon har precis lagat spaghetti bolognese så snart blir det mat här. Kanske skulle ta och försöka läsa en liten stund till innan dess...Om jag orkar.

à la prochaine!


Premier jour

Idag höll jag på att inte komma iväg till skolan överhuvudtaget eftersom jag inte kunde komma ut ur trapphuset. Inlåst. Bra start på dagen. Efter mycket kämpande med nyckeln så fick jag lite lätt desperat knacka som en galning på skolans dörr (alltså den skola som är i samma byggnad som lägenheten där jag bor) och be någon att komma och hjälpa mig. Till slut fick vi upp dörren och nu har jag nog klurat ut på vilket sätt jag ska vrida nyckeln för att lyckas få upp dörren i morgon. Hoppas jag.


I skolan gick det bra i alla fall. Vi kom dit och fick väldigt massa information och blev presenterade för alla i stort sett alla anställda tror jag. Bonjour et bienvenues! Vous venez d’où?


Vår lärare Philippe var väldigt trevlig och tog hand om oss hela dan. Vi valde de kurser som vi ska läsa utöver våra lärarkurser  (för min del blev det lingvistik, muntlig framställning och konsthistoria) och efter en lunch på universitetsrestaurangen  gick vi på stadsvandring.  Jag och min värdmamma var ute på stadsvandring i gårkväll också, så för min del blev det andra gången som jag fick spana in alla monument. Besançon är en riktigt mysig stad med en massa gamla byggnader från 1500-, 1600- och 1700-talet, och en del så gammalt som från romartiden till och med. Tydligtvis har det här varit ett viktigt fäste både för kyrkan och militären under en lång tid. Både Victor Hugo och les frères Lumières är förresten födda här. Efter att ha vandrat en rätt bra stund som gick Amalia, Michelle och jag och fikade innan vi hämtade upp våra scheman och busskort på skolan och därefter tog jag bussen hem.




Floden Doubs som rinner genom Besançon och vår del av universitetet, C.L.A., i bakgrunden.

Nu har vi precis ätit här, igen, och druckit vin, ätit baguette och ost. Såklart. Jag kommer gå upp i vikt så mycket som de ger mig att äta här. Familjen är i alla fall väldigt trevligt och jag trivs bra.


Jag har förresten bara internet lite då och då eftersom att det bara finns en internetkabel i lägenheten. Och när barnen i familjen (eller barnen och barnen, de är 18 och 22 år) är hemma så är kabeln instängd på deras rum.


Idag har jag köpt ett par varma fleecesockor. Det behövs.


Åh! Och en himla smart grej som de har på en massa ställen här som jag bara var tvungen att ta kort på. Pappersark där man ska fästa sitt tuggummi istället för att slänga det på marken. En så himla smart idé. Je le trouve génial! Finns det i Sverige? I såfall har jag missat det totalt...



I morgon börjar jag 8.30, så det blir nog ganska tidigt i säng ikväll. Bonne nuit!


On est arrivées!

Me voilà! Jag lever och mår bra här i Besançon! Befinner mig i en lyhörd och kylig lägenhet hos en supertrevlig familj. Min värdmamma Pascale har redan tagit med mig ut på lite sightseeing och sett till att jag ätit en massa mat. Ost, baguette och vin - check!

Här är riktigt skönt väder ute, men inne i franska hus är det som sagt däremot kallare. Men det funkar ändå så länge man har en extra tröja, lånade stickade sockor i grönt med nåt djur på och en extra filt! Pascale är dock lite orolig för att jag verkar frysa så hon har ställt in ett extra element på mitt rum och satt igång värmen i huset, så det blir nog snart bättre. Lägenheten ligger i en gammal skola, och har väl inte världens bästa standard, men jag börjar redan bo in mig. 



Vi anlände till tågstationen i Besançon igår vid 14.30, efter en ganska så lång resa. Taxin åkte från Djäknegatan vid 4 i går morse, sen var det flygbuss och därefter flyg vid 06.40. Väl i Paris tog vi sen tåget till Dijon och därifrån vidare till Besançon. Gick ganska smidigt alltihopa förutom att det var köer överallt och att vi var tvunga att släpa våra tunga väskor upp och ner på perronger hela tiden. Så det var skönt att komma fram, och jag somnade efter maten minst sagt ganska så utmattad.

Nu ska jag försöka läsa lite i nån av alla de böcker vi har med oss från universitetet, och sen blir det nog en sväng in till stan igen lite senare. I morgon börjar skolan och jag ska ta bussen dit vid halv nio-tiden och möta upp med Amalia och Michelle.  Vi vet väldigt lite om vad som kommer hända där så det ska bli spännande. Hoppas på nåt form av schema för än så länge så har informationen inte varit den bästa.

Besançon verkar iallafall vara en riktigt mysig stad och jag trivs redan. Tror att det kommer bli en väldigt trevlig månad.






à bientôt!

RSS 2.0