Energi

Första joggingrundan på jättelänge idag! Så skönt.
Och så skiner ju solen så härligt och varmt också så jag kan verkligen inte klaga.
Bonne journée!

Saint Malo



Jag var här för nästan 10 år sedan, men oj! Jag hade glömt bort hur vackert Saint Malo är. Är ni i Bretagne så missa inte denna stad för allt i världen! Trop beau!

Plugga var det ja...

Bonsoir och ursäkta min dåliga uppdatering. Jag mår bra och livet lunkar på här i ganska snabb takt, även då det ibland känns som att dagarna går ganska långsamt. Det kan dock bero på att de är så långa kanske. Här händer så mycket nu i början av terminen så det är upp tidigt och sent i säng i stort sett varje dag. Men det är kul samtidigt så jag ska inte klaga! 

Nu sitter jag och försöker plugga lite grammatisk analys, syntax och sådant kul, men det går ganska segt. Kanske skulle ta och plugga lite poesi istället? Haha. Jag ska läsa en kurs i fransk poesi och prosa från medeltiden fram till 1800-talet typ. Ska bli spännande att se hur det ska gå. Fransmännen verkar fokusera mycket på hur dikterna är uppbyggda vilket jag inte kan så mycket om, så jag måste helt enkelt börja från grunden med att lära mig räkna stavelser, rytm och grejer. I övrigt så är det ganska svårt att plugga än så länge eftersom vi inte riktigt har kommit på hur de vill att vi ska plugga. Franska systemet är inte riktigt uppbyggt kring kurslitteratur som vi är vana vid, utan i stort sett enbart kring lärarnas föreläsningar och "rekommenderad" litteratur (som vissa säger att man inte behöver läsa medan andra menar att det borde man visst göra). Men jag antar att vi snart kommer underfund med den franska pluggtekniken. Jag hoppas det iallafall.

Nähä. Nu ska jag läsa en halvtimme till och sen ska jag iväg på bio på campus. På en svensk film faktiskt. Du levande av Roy Andersson. Nån som sett den? Jag hoppas bara på att de inte dubbat den som de gör med allt annat i det här landet.

Bonne soirée!

Forever on the dance floor


Paris


Billigt och bra?


Jag har precis inhandlat en flaska vin för 1 euro. 1 euro. Frankrike är bra. Ska bli spännande att se hur det smakar bara, haha. Ikväll är det fest! Och i morgon börjar jag 9.15. Tjohoo!

Kurserna börjar falla på plats nu. Uppdatering kommer snart.

Vi har förresten redan hunnit med en tur till IKEA och jag har inte ens varit här i två veckor. Längtar man hem då? Haha. Nä, men det behövdes faktiskt. Lite smågrejer till rummet och knäckebröd. Mycket väsentligt.

à bientôt



Dagens...

TOPP 3! (utan inbördes ordning)

 - Den schyssta kläd/skor/väskaffär som jag och Coralie hittade samt mina nya skor inhandlade på detta ställe. Me like. Att de var på rea dessutom kan man ju inte heller klaga på.

Nike Flash Leather


- Den schyssta libanesiska restarangen som vi valde ut helt slumpmässigt ikväll. Mums. Kommer bli stamgäster där. Och mycket oväntat var en av killarna som jobbade där svensk. Eller ja. Han hade bott i Göteborg i 16 år, vilket vi fick veta efter att vi hade suttit och pratat högt på svenska jättelänge.

- Den schyssta irländska baren vid namn O'Connels där det faktiskt kändes nästan som på Irland och där människorna var trevliga. Hit lär vi också komma tillbaka!


Nu blir det sängen. I morgon drar kurserna igång på allvar. 8.15 var det ja.
Bonne nuit!


En cappuccino utomhus i januari. Ja, tack.


Idag vaknade jag av att solen sken mig för starkt i ögonen. Förstår ni hur glad jag blev?! Strunt samma att vi var ute i går och jag var ganska så trött och gärna hade sovit lite längre. Solen! Och idag har det typ varit vårtemperaturer här. Helt underbart. Vi firade detta med en fika i stan. Utomhus såklart.



 

Utflykten till Le Mont Saint Michel igår var väldigt trevlig. Det blåste kallt och duggregnade lite, så den mesta tiden spenderade vi med att mysa inne på caféerna i den lilla stan. Men vi hann också med ett besök av klostret, njuta av utsikten och att ta oss uppför en himla massa trappor och smala charmiga gränder. 



Utgången på kvällen med alla utbytesstudenter blev också den väldigt lyckad! Vi gick runt mellan olika barer med fulla fransmän och letade efter ett ställe att dansa på. Vi hittade inget men det gjorde inte så mycket. Det var lika roligt iallafall och det lär ju komma fler tillfällen!

Nu ska jag gå och lägga mig så jag orkar med morgondagen som bland annat innehåller ett språktest på kvällen. Men först och främst så ska jag säga grattis till världens bästa lillasyster Elise som fyller 21 om bara några minuter! Grattis älskling! Saknar dig.

Lägesrapport från Rennes


(...där det faktiskt är 5 plusgrader...! Är det fortfarande lika kallt hemma?)


Bonsoir!

Här springer tiden iväg. Eller ja, det är snarare vi som springer runt på campus och försöker få ihop våra kursval. Men jag börjar se ett ljus i tunneln när det gäller kursvalet nu iallafall trots att det är inte helt klart än. Allt måste hela tiden kollas med universitetet i Uppsala, med lärare och samordnare här och så ska allt passa in på schemat såklart . Detta innebär ett himla spring fram och tillbaka på campus och passade av tider när man kan träffa olika lärare och så, men men….Vi börjar vänja oss nu och jag tror att jag och Coralie har kommit längre i vårt val av kurser än många andra Erasmusstudenter verkar ha gjort. Vi har till och med börjat gå på lite föreläsningar, vilket bara det är en upplevelse i sig. Men mer om det en annan gång.


Förutom lite föreläsningar och kringspringande på campus så har jag hunnit med att öppna ett bankkonto och ansöka om bostadsbidrag. På banken så gav dem mig till och med 40 euro som nån form av välkomstpresent. Och från CAF, alltså bostadsbidraget, så kommer jag nog få en del med tror jag, så här inkasseras det pengar. Känns bra. Jag klagar inte.


En annan positiv grej som vi har lagt märke till är att bretonner, alltså de som bor här i Bretagne, verkar vara mycket trevliga och hjälpsamma. Detta går lite emot en del tidigare upplevelser av fransmän som vi har. För ja, let’s face it, fransmän kan vara ganska så speciella, högfärdiga och verkligen inte särskilt service-minded. Men, ta till exempel min hyresvärd, killen som jobbar här, Mr Poussain. Han har varit mycket trevlig hela tiden och erbjöd sig så sent som imorse att hjälpa mig att både kopiera och fylla i min CAF-ansökan utan att jag ens bad om det. Och sen, väl framme vid CAF, dvs där man söker franskt bostadsbidrag, så hjälpte damerna som jobbade där oss förrvirrade Erasmusstudenter med att fylla i resten av formulären på ett väldigt lugnt och pedagogiskt sätt. Ingen irritation alls från deras sida. Det har nog aldrig hänt förut. De kopierade till och med dokument och sprang fram och tillbaka för att hämta grejer åt oss hela tiden. Andra exempel på trevliga bretonner är damen på banken igår som till och med gav mig en komplimang för min franska och Ludovic på SFR som fixade min mobil och den roliga lilla gubben som fixade våra buss/metro-kort.  Och inte att förglömma mannen som hjälpte mig att fixa kudde, täcke och bäddsätt när jag kom hit. Många av lärarna på universitetet har också visat sig väldigt hjälpsamma och trevliga. Vi blir lika förvånade varje gång. Vad har hänt med den franska snorkigheten?  Okej, det har bara gått en vecka och vi kommer säkert råka på en massa ovänliga typer men än så länge har bretonnerna gjort ett bra första intryck!
   




De senaste kvällarna har jag hängt borta på Résidence Universitaire hos Coralie och de andra Erasmustjejerna. Vi har druckit lite vin, rumänsk starksprit och spelat spel. Tänkte att vi skulle gått ut igår, men alla var så trötta av att springa runt på campus, stadsvandringar och alla nya intryck så vi struntade i det. Men i morgon däremot är det dags. Först blir det en tur till Mont Saint Michel:


 

Ser lite häftigt ut va? Mont Saint Michel är ett kloster ute i vattnet i Normandie och en av Frankrikes minsta kommuner. Jag har varit där en gång tidigare, men det var när jag gick i åttan, så det var ju ett tag sen nu...

Sen på kvällen så blir det utgång! Erasmuskväll på en bar inne i stan. Ska bli riktigt skoj! Jag ser fram emot i morgon.

Nu ska jag snart gå och lägga mig. Är helt slut i huvudet. Det tar på krafterna att lyssna intensivt på franska föreläsningar flera timmar i rad.

Åh, och min förkylning håller på att försvinna. Äntligen.

Alla sötnosar som skrivit mail till mig: Jag ska svara snart, jag lovar!
Och tack för kommentarerna, det uppskattas!

Bonne nuit,
bisous!


Varför göra det enkelt när man kan göra det komplicerat?


Det typ regnar/haglar ute och jag är superförkyld och bara nyser och snorar hela tiden. Usch.

På informationsmötet idag insåg vi ganska snabbt att det inte är helt lätt att välja kurser här inte. Varför ska fransmän alltid krångla så? Lär bli en ganska lång process innan det blir klart. Jag behöver inte lämna in mitt kursval förrän halvvägs in i februari i och för sig, men kurserna småstartade igår fast vi ska inte gå på dem förrän nästa vecka egentligen. Yay. Jaja, det ordnar sig. Nu ska jag och Coralie trotsa haglet, handla lite och slänga ihop nåt gott att äta istället.

bisous!

Första glaset vin för den här terminen


Idag har varit en bra dag. Förutom att jag är dunderförkyld. Promenad och fika på stan med min fadderstudent Aminata (som för övrigt verkar jättetrevlig), inskrivning och så mötte jag upp med Coralie som nu har anlänt. Vi spanade in hennes boende, och jag kan bara säga att jag är otroligt glad att bo där jag bor. Flogsta är lyx i jämförelse med franska studentrum. Lyx. 

En styck trött och förkyld Jennifer och en styck övertrött Coralie som rest hela dan, tog sig sen till stan där vi åt pizza och drack vin. Välbehövt!


Att ta en bra bild visade sig inte vara helt lätt. Haha.

Hemma igen så har jag pratat på Skype ett bra tag, då jag kanske egentligen borde ha gått och lagt mig och kurerat förkylningen. Men men, det är mysigt att prata. Och nu sitter jag här på bloggen också. Bra Jennifer, bra. Godnatt nu!


Oh! Förresten.
Här är min adress:

Studéa Atalante
Appt 220
6, Avenue du Bois de l'Abbé
35000 Rennes
Frankrike


och mitt franska telefonnummer:

0033 6 18 23 75 57

Kampus Keryann

Här i Bretagne där jag är talar man inte bara franska, utan även bretonska och gallo. Franskan är utan tvekan det största språket och de som talar de andra två blir bara färre och färre.  Jag har bara hört franska än så länge, men hoppas på att springa på nån äkta breton snart som kan prata lite bretonska med mig. Bretonska, som är ett keltiskt språk, är det största av de två andra språken. På många ställen i Bretagne finns skyltar på både franska och bretonska. Jag sprang på en sådan skylt idag. Dock inte en vägskylt, men likväl en informationsskylt för universitetet.

 


Inte helt lätt att förstå! (Tur att det fanns fransk översättning på baksidan...!)

Idag har jag annars inte gjort så särskilt mycket. Det är söndag vilket betyder att i stort sett allting är stängt. Jag tog en liten promenad i kvarteret och genom campus igen, och tog sen métron ner till stan. Klev av på ett ställe jag inte varit på förut och hamnade mitt i ett kringresande tivoli! Massor med folk och karuseller och grejer överallt.  Jag vandrade runt lite, köpte en crèpe med nutella, tog mig till tågstationen och åkte hem igen.  Nu ikväll har jag kollat igenom kurskatalogen efter möjliga kurser att läsa. Inte helt lätt att välja någonting innan vi fått information, så vi får se vad det blir. I morgon är det dags för inskrivning och jag ska träffa min fadderstudent och så kommer Coralie, den andra svenska studenten från Uppsala, ner. Nu drar det igång på riktigt!


Nu är jag på plats!

Okej. Nu ska jag försöka ge er en liten uppdatering på vad som hänt so far. 

Åkte som sagt hemifrån supertidigt igår morse och tog tåget till Kastrup. Så långt gick det bra. Lite försenat och otympligt bärande på väskor, men allt som allt så det var lugnt. Väl på Kastrup så checkar jag in, går igenom säkerhetskontrollen och sätter mig sen och äter lite frukost. 80 svenska kronor. Ja, tack. Men vad gör man? Fem över tio lyfte planet mot Paris och Charles de Gaulle. Jag sov mest hela vägen och vaknade bara till för att äta upp den pain au chocolat som jag fick av flygvärdinnan.

När vi landar i Paris har jag en timme och tio minuter till mitt nästa plan ska gå. Det borde ju vara lugnt tycker man, men nej. Inte när man befinner sig på Charles de Gaulle. Jag tycker mindre och mindre om denna flygplats. Stor och komplicerad är vad den är. Här missade jag mitt plan hem från Washington i somras till exempel. Då fick jag springa, och då menar jag verkligen springa (jag sprang så mycket att jag fick köttsår från min väska som skar in i huden på mig utan att jag hann känna det), från en terminal till en annan bara för att komma fram genomsvettig bara och mötas av gate closed. Den här gången så skulle jag från terminal 2D till terminal 2G. Jag följde skyltarna och det visade sig att man måste ta en buss dit. Efter en bra stund, då jag hinner börja bli ganska nervös, kommer bussen. Och sen tar det kanske en kvart innan vi är framme vid min terminal. In genom säkerhetskontrollen och direkt till gaten. Boarding och in i planet. Ingen tid över här inte. Jo, jag hann sätta ner min lilla bag på en stol och den slog i på nåt konstigt sätt så axelremmen gick sönder – typiskt!  

Flyget till Rennes, ett litet propellerplan för 50 pers, bjöd på en ganska så skakig flygning.  Usch,  jag gillar det inte, men vi höll tiden i alla fall och landade till och med lite före utsatt tid. Innan start hörde jag dock flygvärdinnan diskutera bagage med markpersonalen och jag tänkte att det förvånar mig inte om min väska inte hann med planet med tanke på hur stressigt jag hade det! Och jajamen, framme i Rennes så ropar de upp mitt namn inklusive säkert sju andra i högtalarna och vi får vackert infinna oss vid bagage service. Där sa de att min väska kanske skulle komma fram som igårkväll, men icke. Det gjorde den inte. Var lite orolig en stund för att väskan inte skulle dyka upp överhuvudtaget, men som tur var så ringde de från flygplatsen i eftermiddags och sa att den kommit till rätta. Men eftersom vi befinner oss i Frankrike så har de ingen utkörning på helgen utan om jag ville ha min väska innan måndag eftermiddag så fick jag komma och hämta den själv. Segt. Men sagt och gjort och nu har jag min väska i alla fall.  


Så förutom att jag nästan höll på att missa min anslutning till Rennes och att väskan försvann på vägen så gick resan ner bra. Jag tog en taxi till mitt boende och väl här möttes jag av en Monsieur Poussain som gav mig nycklarna till min studio och visade mig runt lite. Boendet känns faktiskt bra! Det ligger bara tio minuter från campus och metron och det är en riktigt fräsch studio. Betydligt fräschare än där jag bott tidigare i detta land. Toalett, köksvrå, soffa/säng, bord, skrivbord, hyllor, skjutgarderober och utrustad med i stort sätt allt som man behöver.


Det fanns dock inte några sängkläder eller täcke och kudde, och jag hade tänkt att hyra det första månaden, men nej sa Monsieur Poussain – ”det blir billigare för dig om du köper det med en gång istället”. Så jag fick en vägbeskrivning till ett köpcentrum och tog bussen dit igår kväll. Tio i sju hittar jag en sängaffär som har allt jag behöver. Butiken stänger sju så jag skyndar in och får hjälp av en jättetrevlig man som hämtar allt åt mig. Tack! Inte helt billigt, men som sagt billigare än att hyra. Och nu har jag ett fint ljusgult bäddsätt med en giraff och en råtta på. Haha. Barnbäddsätten var billigast. Efter att ha tagit en sväng inne på Geánt, tänk Ica Maxi gånger tre, så fick jag även med mig en papperskorg, en handduk, och lite bröd och tog sen utmattad bussen tillbaka. Väl hemma åt jag en smörgås, pratade med familjen på Skype och bäddade sängen.  Efter det var jag fullkomligt slut och tog på mig min snygga pyjamas i form av en vit stor t-shirt som det står SkyTeam på och borstade tänderna med AirFrance fina resetandborste som jag fått i ett litet kompensationskit. Underbart. 

  

Min madrass var lite för hård, men i övrigt så har jag inte mycket att klaga på när det kommer till mitt boende i alla fall. I dag har jag köpt två små lampor för att göra det lite mysigare här, en till skrivbordet och en till nattduksbordet.

Så här ser det ut nu:



Ingen bild på badrum och kokvrå ännu, men det kommer kanske en annan gång.


Idag har jag varit och handlat lite mat på det supermarché som ligger fem minuter härifrån, spanat in campus lite och tagit en tur till centrum med metron. Rennes har faktiskt en metro, tror det eller ej, fast bara en linje i och för sig. Men smidigt värre är det. Strosade lite på stan i folkvimlet, och kollade i några butiker.  Det var dock så mycket folk i butikerna så jag visste knappt var jag skulle ta vägen, och följden blev bara att jag blev helt supertrött. Varför så mycket folk? Jo, dels har Rennes typ 300 000 invånare och så är det rea i Frankrike nu, och när det är rea så är det rea. Man rear betydligt fler varor än i Sverige och det är grymt bra priser, så att det var mycket folk var nog inte så konstigt. Och förutom att det är rea så var det dessutom busstrejk idag. Kanon. Det dröjer inte en dag och det är redan strejk nånstans, puh. Fransmän och strejker kan man prata länge om, men det brukar resultera i lite lätt kaos. Jag drabbades inte så mycket idag, förutom när jag skulle ta bussen till flygplatsen och fick stå och vänta en halvtimme istället för tio minuter.   


Rennes verkar vara en trevlig stad. Mycket stora gamla byggnader i centrum blandat med korsvirkeshus och byggnader med tinnar och torn.








I morgon är det nog stängt i stan tror jag så då ska jag utforska campus lite närmare och förbereda mig inför veckan. Av det jag sett av universitetsbyggnaderna hittills så ser de ganska grå och tråkiga ut. Men men, man kan väl knappast jämföra dem med Uppsala kanske.

Oj, jösses vad långt det blev. Hoppas ni inte somnat på vägen!

Bonne nuit!


Någon som sett min resväska?


Jag är framme. Och jag lever och mår bra och min studio är riktigt schysst faktiskt. Fast gud vad jag är trött. En lång dag av resande och bärandes på saker fram och tillbaka. Puh. Orkar inte göra så mycket mer nu, sängen nästa tror jag bestämt. Mer utförlig rapport kommer nog i morgon! Och då hoppas jag även att jag fått tillbaka min väska som fastnade nånstans på vägen mellan Köpenhamn och Rennes.

Demain


I morgon bär det av! I'm going back to France.
En termin som Erasmusstudent är det som gäller vid Université de Haute Bretagne Rennes 2 i staden Rennes i Bretagne i Frankrike. Närmare bestämt här:



Nu har jag packat färdigt och väskorna står i hallen och väntar. Klockan 5 i morgonbitti går tåget mot Kastrup och jag ska vara framme Rennes vid 14.40 i morgoneftermiddag om allt går som planerat. Nervöst? Ja! Men spännande. Aaaah!

Nu blir det sängen.
à bientôt!


Dagarna går fort ibland

Gott nytt år!

Det är redan den 4 januari. Dagarna verkligen bara springer iväg. Innan jag vet ordet av så kommer det att vara torsdagkväll och dags för mig att stänga resväskan, gå och lägga mig och ta en rad djupa andetag och ladda inför fredag. För på fredag bär det av. France here I come again. Hjälp. Hur ska det gå denna gången? Kommer det att bli lika bra som det blivit förut eller inte alls? Jag försöker hålla förväntningar nere så att jag inte blir alltför besviken i värsta fall. Men jag hoppas på det bästa! Och det ska bli väldigt kul såklart. Nästan alla som jag pratat med har sagt att Rennes ska vara en toppenstad så jag håller tummarna. On verra. Jag tänkte iallafall försöka uppdatera hyfsat ofta här på bloggen så att ni kan ta del av min utbytestermin på distans.


Hur som helst. Nyårsafton var superdupertrevlig. Vi var hemma hos Andreas på fest, åt god mat, dansade, spelade spel och hade trevligt. Väldigt lyckat var det!

Och sen har jag haft en riktigt mysig helg.
Är varm inombords trots kylan utomhus.


Vad händer i veckan då? I morgon ska jag och Karin spela tennis mot Isak och Kenny. Det ska bli grymt skoj. Jag har i och för sig inte spelat på typ 5 år, men men... Vi vinner nog ändå ;) Och på tisdag blir det kanske lite fest med mina fina tjejer och killar tror jag.

I övrigt har jag gjort en att göra lista, eller jag håller på att göra en att göra lista. Hittills står det följande på den:
- försöka få en tid för klippning
- ta ID-kort
- köpa en liten extern hårddisk
- kolla så allt är OK inför avresan och att jag har koll på alla detaljer om ankomst till boende och universitetet
- tvätta
- packa
- fixa min mobil (på vilken knappsatsen inte längre fungerar! försöker ni ringa/sms:a mig och inte kommer fram så beror detta troligen på att jag alltså bråkar med telefonen)


Voilà. That's it.
Nu blir det sängen. Håller på att somna sittandes här. Godnatt!

 

 


RSS 2.0