Adventsfyrverkeriet


Här är hela fyrverkeriet filmat på lite längre avstånd av UNT.
13 minuter långt allt som allt!
 


Första advent

Redan första advent! Tiden går så fort. Här i Uppsala är det snö och kallt. 8-9 minusgrader idag tror jag. Jag har städat och fixat och donat och plockat fram adventsljusstakar, stjärnor och julgardiner. Julstämningen börjar infinna sig!




Igår var det Damsupé på Smålands nation, och Amalia, Emilia, Johanna och jag hade fina hattar i form av pepparkaksformar och glitter på huvudet.   Det var tema "TV" och killarna lät oss spela TV-spel, gå på audition, vara med i Plus med ”Sverker Olofsson” och spela Jeopardy innan det var dags att sitta ner och äta. Förutom det att halva min köttbit var rå och att musiken på släppet var lite dålig, så var det en väldigt trevlig kväll!


Amalia, Emilia och Johanna utanför Smålands nation


Jag och Amalia

Strax efter fyra i eftermiddags mötte jag upp Amalia och vi vandrade upp till Slottet och Botaniska trädgården tillsammans med tusentals andra för att spana in adventsfyrverkeriet. Och vilket fyrverkeri! Färgglatt, fint och mäktigt! Och väldigt effektfullt med filmmusik i bakgrunden. Nice. Det här med adventsfyrverkeri är en tradition som jag gillar. Lite lätt frusna, eller ja, speciellt mina tår (isbitar!) gick vi genom stan och hem till Amalia och Kifah. En kopp varm choklad senare kunde jag röra mina tår igen och promenerade hem. Nu sitter jag i soffan och äter pepparkakor. Mysigt.



Läckert va?

Drömtydare någon?


Jag drömde en konstig dröm inatt. En väldigt stressig och jobbig dröm minst sagt. När jag vaknade och kom ihåg allt så tänkte jag att det var lika bra att skriva ner den, så voilà:

Jag hade fått chansen att åka på nån form av intervju i Paris och skulle ta tåget till flygplatsen 21 minuter, tror jag det var, över ett visst klockslag. I väntan på att tåget ska gå så befinner jag mig i en stad, osäker på vilken dock, tillsammans med några vänner. (Jag vet inte riktigt vilka vänner det var, men jag kommer ihåg att Isak var med.) Vi går runt i stan och i köpcenter och sitter sen på en uteservering. Helt plötsligt kommer jag då på att "nämen gud, jag ska ju med ett tåg som går om typ 10 minuter och jag har inte ens hämtat ut min biljett!", och då börjar alla springa mot tåget. Jag skyndar iväg tillsammans med en kille och vi springer åt helt fel håll och villar bort oss i ett konstigt hus från Medeltiden. Stressad så inser jag till slut, efter att ha sprungit upp och ner och fram och tillbaka i ett köpcenter, att jag måste ha missat tåget. Arg och besviken på mig själv går jag till Peter Jidhe (av alla människor i världen!) och vill att han åtminstone ska ge mig numret och namnet på personen i Paris som jag skulle träffa. Jag ville ju meddela att jag inte kommer. När jag står där och pratar med honom så försöker tre jättelånga blonda tjejer typ tränga sig förbi och totalt ignorera mig, varpå jag blir skitarg och säger åt dem att jag faktiskt var först och att jag bara skulle få ett namn på en person i Paris. Sådeså. Efter detta, så står jag helt plötsligt i en kö i en caféteria och vill köpa en godispåse med sådana där salta apor ni vet. Då kostar dem 115 kronor. 115! Jag blir jätteupprörd på kassörskan och hävdar att alla andra påsar ju bara kostar 28 kronor och att jag inte tänker betala 115 kronor för aporna. Men hon säger att "jodå, de kostar visst 115 kronor, så är det". Jag blir helt apatisk och bara står där, tills dess att min kompis Matilda från grundskolan kommer fram och köper påsen åt mig. När vi kommer till bordet där vi ska sitta så börjar jag storgråta, tårarna sprutar och jag hulkar i stort sett. Och jag känner att nu var det alltför mycket action under en dag, så nu får det räcka.

Och då vaknar jag av att jag gråter på riktigt och att min väckarklocka ringer.
Underligt.

Harry


Uppsats, here we go!  Nu ska här skrivas! (Försöker motivera mig själv, heja heja)

Igårkväll var jag och kvällsfikade kryddig tomatsoppa på Norrlands med Lisa, Kristina och Susanna. Gott var det, och mycket trevligt såklart! Sen gick vi till Filmstaden och såg Harry Potter. Jag hade ganska höga förväntningar och blev som tur är inte besviken. Riktigt bra film. Känns lite jobbigt nu att man ska behöva vänta till juli på upplösningen! Jaja...  Just nu känner jag bara för att sätta mig i soffan och läsa om böckerna eller se filmerna igen, men nä uppsats var det ja.

söndag


Vilket grått väder!  :( Jag tänkte att en morgonpromendad skulle pigga upp, men icke... Det är ju typ samma färg ute på gatan, snön och himlen. Kul. Hoppas verkligen på att solen är tillbaka snart.

Annars så har jag inte gjort så mycket idag förutom att försökt motivera mig till att plugga, vilket har gått ganska segt om jag ska vara ärlig. Men jag har iallafall skrivit några ord, eller ja, omorganiserat de ord jag redan skrivit på uppsatsen, bättre än inget alltså. Nu tänker jag ta en power nap så att jag så att jag kan vara ordentligt laddad inför crèpes och fransk film ikväll. Jag ser redan fram emot nutellan. Crèpes med nutella, det kan nog vara bland det bästa som finns tror jag. 


goooott



Mmm....!


La Suisse

Ojojoj, vad trött jag är. Gick upp redan kl 03.00 i morse för att ta tåget från Lausanne till Genèves flygplats. Inte mycket sömn alltså, och det har inte varit mycket sömn sammanlagt under helgen heller. Men det var det helt klart värt! 

Min lilla resa till Schweiz började i fredags morse, då jag efter städsexan på Norrlands masade mig upp ur sängen och tog mig till Arlanda. Jag skulle flyga med easyJet, vilket inte visade sig vara så väldigt easy. För det första får man bara ha ett handbagage, alltså inte en handväska och en kabinväska utan endast kabinväska. Min handväska fick plats utan större problem i min lilla kabinväska, men killen i incheckningen tyckte att min väska då blev lite för tjock och sa att jag var tvungen att checka in den. Nähä, tänkte jag och satte mig på väskan till dess att den blev lite plattare. När jag bevisat att väskan var mindre så sa killen att, "okej, men om du vill så kan du få checka in väskan och ha handväskan som handbagage, utan att betala något". Men! Säg det med en gång då! Irriterad och varm (iklädd en alldeles för tjock tröja) tog jag mig igenom säkerhetskontrollen och till gaten. Vid gaten så tog ombordstigningen hur lång tid som helst, och det kändes som om det här var sista gången som jag reste med easyJet. Vi lyfte såklart för sent, men kom ändå fram tio minuter för tidigt. Piloten hälsade käckt att han hoppades att vår för tidiga ankomst inte skulle ställa till några problem i alla fall.
  

Emma mötte upp mig på flygplatsen och vi begav oss direkt ut på upptäcktsfärd i Genève. Kollade in FN, den enorma vattenstrålen i sjön och lite butiker. Sen åt vi onyttig mat såklart och köpte macarons till efterrätt. Gott!!


I lördags tog vi en promenad från Emmas boende längs med sjön till universitet (hur vackert som helst med sjön och bergen, och skönt väder – man behövde inte ens ha jacka!), och därifrån tog vi metron in till stan. Mina föräldrar gifte sig i Lausanne så jag har varit där några gånger, men jag har inte sett så mycket av centrum och dess butiker och så, så det var roligt. Lausanne är verkligen en trevlig stad. Vi strosade runt lite och åt sen pizza innan vi gick ner mot Ouchy. Vid tiotiden tänkte vi gå och äta crèpes innan vi skulle möta upp några av Emmas kompisar, men eftersom crèperiet var stängt så blev det en mexikansk restaurang inne i stan istället (där det serverades väldigt starka margueritas!).



Efter maten så letade vi upp en bar där Emmas korridorare Regina från Brasilien och några vänner till henne var. Regina, hennes syster och italienaren Michaele Penneatte (eller något åt det hållet), vars förfäder tydligen uppfann pastasorten penne, följde med vidare till en annan pub och sen gick vi och dansade på ett knökfullt ställe. Vi var hemma vid strax innan fem, en riktigt rolig kväll!









Igår tog vi tåget till Bern, Schweiz huvudstad. Och vilken stad!  En massa gamla fina byggnader med fina utsmyckningar och målningar, lite som i en film från Medeltiden nästan, i en dal med en massa höga berg omkring. Väl värt ett besök! Vi åt rösti och tog sen en promenad genom stan. Vet ni att det finns riktiga brunbjörnar inne i Bern? Kan det bli bättre liksom? Jag var i Bern med mina föräldrar när jag var liten och pappa brukar berätta att jag skrattade en massa när jag såg björnarna i björngropen.  Lättroad, javisst. Och det var jag i söndags med, precis som alla andra hundratals människor som var där och kollade. Björnen finns i Berns stadsvapen och har tydligen spelat stor roll för staden då det finns björnar och bilder på björnar överallt (kommer inte riktigt ihåg historien bakom så får nog googla på det). Efter promenaden så avslutade dagen med två feta efterrätter och en kanna te på ett café. Och sen en pretzel. Nice.





Och i morse så gick vi upp vid tre för att ta tåget vid strax efter fyra mot flygplatsen. Jag var lite orolig att easyJet skulle ställa till det så att jag skulle missa planet hem eller nåt, hade inte sådär jättemycket tid, men det gick faktiskt smidigt. Det som var konstigt dock var att de hade tidigarelagt avgången med 5 minuter. Klockan 06.40 på morgonen liksom. Det är inte okej vid den tiden på dygnet.


Sen jag kom hem har jag inte gjort många knop, är ganska så trött minst sagt. Men det har varit en jätterolig helg! Intensivt, med mycket mat, mycket promenerande upp och ner för backar (Schweiz är kuperat!) och mycket skoj såklart. Och jag gillar Schweiz, att åka längs med Genèvesjön och se Alperna på avstånd är svårslaget. Tack igen Emma! À bientôt!


Ps. om ni vill läsa lite mer utförligt och se en massa bilder så kolla in Emmas resedagbok här!


Nu snöar det!

Och riktigt mycket med! (Vädret ute kan också beskrivas som en snöstorm, även om snön på bilden nedan ser väldigt lugn och fridfull ut)




Nähä, nu måste jag försöka fokusera. I två timmar iallafall. Min C-uppsats känns rätt trög just nu...men det lossnar väl. Ikväll blir det kvällsfika på Norrlands med Lisa och Kristina och sen The Social Network på bio. Trevligt! Tror dock det får bli en promenad till stan idag, vågar knappast cykla i det här vädret.

Bonne soirée!

There is no friend like a sister


Nu har Bella åkt hem och det känns lite ensamt i min tvåa. Blä. Men det är ju bara en och en halv månad kvar till jul, det går väl ganska snabbt eller?

  



Jag har världens finaste familj. Så är det bara. ♥

Jag har tagit höstlov


Bella ligger fortfarande och sover. Men jag vaknar, av inbyggd vana, såklart mycket tidigare. Sitter uppkrypen i soffan nu och njuter av att inte göra någonting. Jag har tagit höstlov och umgås med familjen. Jag har egentligen inget höstlov, men det försöker jag strunta i. Jag tar plugget nästa vecka och hoppas på att jag hinner med allt som jag ska då istället.

Efter en mycket lyckad togafest i fredags (det är kul med utklädnader alltså!) tog jag tåget till Kalmar på lördagmorgon. Där mötte Elise och resten av familjen mig. Vi var bland annat över en sväng på Öland och firade Bellas födelsedag på restaurang. 16 år! Hur har du blivit så stor så snabbt, det undrar jag? Grattis igen min lilla goa lillasyster!

I måndags, Bellas födelsedag, lämnade vi mellansystern i Kalmar (söta Elise kunde tyvärr inte ta mer höstlov, attans!) och körde till Uppsala. Mamma och pappa stannade här till igår morse, och innan de åkte så hann vi med lite promenader, stan och en underbart god middag på restaurang Lingon tillsammans med några vänner här i Uppsala och kusin Mårten. Och dessutom ett besök på Elgiganten där min julklapp (en ny tv - wihoo!) inhandlades.

Efter att mamma och pappa åkt hem igår (för att åka vidare till Berlin och Ingrids 50-årskalas) så tog Bella och jag tåget till Stockholm där vi gick Drottninggatan upp och ner och sen betade av Gallerian innan vi trötta i fötterna tog tåget tillbaka till Uppsala. En mycket mysig dag! Pizza till lunch, fika och sen tacos på kvällen på det också. Inte fel. 

Nu vaknade Bella. Dags för lite frukost, och sen får vi se vad vi hittar på. Stan blir det nog, ett museum kanske? Hmm. Eller ännu mer shopping? Ikväll ska vi laga mat och titta på Idol, det är iallafall bestämt. Heja Linnea!

Bonne journée!

RSS 2.0