Why are you all wet, baby?

Okej. Nu har jag precis sett Shutter Island, och jag kan bara hålla med Cecilia. Fy vad bra. Den liksom kröp in under skinnet på mig. Det var längesen en film rörde mig så faktiskt. Riktigt bra. Spring till närmaste bio och sen den nu!  (Och glöm inte att läsa boken om du inte redan gjort det!)

Jag har börjat förstå nu vad folk pratar om när de säger att det regnar mycket i Bretagne. Det regnar mycket i Bretagne. Till exempel regnade det hela dan i förrgår, och i dag har det regnat hela eftermiddagen. Lite regn är ju ingen fara om man har ett helt paraply och hela skor som inte tar in vatten, men nu har ju inte jag det. Mitt paraply börjar spreta åt alla möjliga håll, och mina skor tar in enorma mängder vatten. När jag kom hem precis så hade jag en mindre vattenpöl i skorna. Det är ju underbart. Kommer jag bli förkyld? Japp.

Jag måste försöka ta och skärpa mig


Det märks att det är lov här i Rennes. Här är inte en kotte nånstans.

Sen jag kom hem från Paris har jag inte gjort nästan någonting. Jag kan bli lite smått irriterad på mig själv sådär i efterhand för att jag kan vara så seg med att få saker gjorda. Som nu till exempel. Här sitter jag och skriver på bloggen istället för att göra något annat vettigt. Jaja.

Jag har gjort en "att göra-lista" iallafall, och börjar sakta beta av saker på den. Det står TRÄNA med stora bokstäver överst. Jag har insett att om jag ska fortsätta äta en massa onyttigt (ni anar inte hur mycket onyttigt man stoppar i sig här!) så måste jag träna också. Annars kommer jag gå upp i vikt som övriga gånger jag varit i Frankrike och det är inte okej. Så, skärpning. Jag har varit och simmat några gånger och sen jag kom hem har jag faktiskt varit duktig - en joggingtur igår och en idag. Heja heja.

Övriga punkter på min lista:
handla mat
dammsuga
boka tåg och hostel i Paris (Yes, Halmstadgänget ska till Paris den 19-22 mars. Kul! :D)
plugga

Jag har fastnat på den sista punkten. Den går riktigt trögt. Och det blir inte bättre av att jag har ett helt gäng punkter under punkten plugga med exakt vad jag måste göra. Puh. Jag skulle behöva lite motivation nu känner jag. Målet är att klara av en underpunkt per dag iallafall. 

Gud vilket tråkigt inlägg det här blev. Förlåt mig.


Ikväll ska jag hem till Lien i min franska för utlänningar-klass och äta och sen ska vi gå på salsakurs. Jag är lite spänd på hur det ska gå med salsan, men roligt ska det bli iallafall! Och i morgon blir det troligtvis Shutter Island på bio.


Hoppas snön smälter där hemma snart. Här är det vår. Tjoho! Hehe.

Paris, je t'aime


Rennes i all ära, men Paris. Jag säger bara Paris. Det är nåt visst med den staden. Jag kan inte låta bli att bli alldeles upprymd varje gång jag ser Seine, alla vackra broar och byggnader. Sen skulle man ju kunna plocka bort lite turister och lite bilar och avgaser och så, men man kan ju inte få allt å andra sidan. Men jag har insett att jag är beroende. Jag behöver en dos av Paris några gånger om året.  Så det så.

Och vilka fina dagar det har varit! Promenader, cafér, shopping, god mat, Disney (såklart), Musée d'Orsay. Och fina vänner såklart. Tack Josefine! ♥  À bientôt!

Bientôt les vacances!

Nu är det snart lov här. Närmare bestämt i morgon eftermiddag. Wihoo! En vecka vinterlov. Härligt. Och kl 18 i morgon går tåget från Rennes till Paris. Jag och Coralie ska hälsa på Josefine och det ska bli så himla roligt. Jag ser verkligen fram emot några dagar i franska huvudstaden.
(Visst är det fascinerande att när man letar efter en bild på Paris på Google så är 2 av 3 bilder på Paris Hilton? Vad har hänt med världen?)


Nu har jag förresten äntligen lämnat in och registrerat mitt kursval. Det ser ut som följer:


LETTRES MODERNES   12 ects
Litterature franҫaise: Litterature Trans-Seculaire – Poésie et prouesse,  6 ects
Linguistique : Semantique et Lexicologie, 4 ects
Méthodologie de l’analyse grammaticale, 2 ects

SOUTIEN LINGUISTIQUE  5 ects
Écrit, 2,5 ects
Oral, 2,5 ects

FLE  5 ects
Enseigner la civilisation à un public FLE, 5 ects

HISTOIRE  6 ects
De la pourée au restaurant gastronomique : Une histoire de l’alimentation (Xve-XVIIIe s.), 6 ects

ANGLAIS  5 ects
Analyse de documents et technique de rédaction, 5 ects

= 33 ects

(För er som inte förstår franska är det en kurs i poesi, en i lingvistik och en i grammatisk analys, två stycken i ”franska för utlänningar”, en om hur man undervisar samhällskunskap/kultur för folk som har franska som främmande språk, en kurs i engelska, och sen en kurs i fransk matlagningshistoria.) Jag är lite smått orolig för vissa tentor och så, men hoppas på det bästa! On verra. Vi får se hur det går helt enkelt.


Annars så har det varit soligt och härligt väder här i några dagar nu.  Jätteskönt. Hoppas på att det fortsätter så.  Funderar på om jag ska lämna vinterjackan hemma eller om jag ska dra med mig den till Paris? Hmm. Svårt val.


Ooo! Och vet ni vad? Den 19:e mars kommer Ida, Karin och Mikaela till Frankrike och hälsar på! Jag längtar.


St Valentin


Glad Alla hjärtans dag!
Det här har jag funderat på idag:

Först och främst:

- Varför skriver alla fransmän så prydliga anteckningar? Jag får typ komplex när jag sitter bredvid en fransman på en CM (föreläsning) eller TD (seminarium). De skriver litet, utan att kladda, använder linjal och olika pennor (framför allt riktiga bläckpennor - inte sådana fjantiga som vi har utan sådana som man faktiskt byter bläcket i) och tippex (också det i penform!). Jösses.  De måste ha drillats i många år. Jag tycker att jag antecknar ganska bra (alldeles för mycket i många fall men hyfsat okej iallafall), men jag måste nog börja tänka om nu. Jag undrar iallafall vad detta beror på, deras anteckningsbesatthet/skicklighet? I och för sig gör man inte så mycket mer på universitetet här än att anteckna, så det kanske är därför. Man lyssnar så gott man kan och försöker uppfatta det läraren säger och så antecknar man. Och sen antar jag att man pluggar på dessa anteckningar + eventuell rekommenderad litteratur inför tentorna. Huruvida vi ska läsa litteraturen är lite luddigt.  Andelen interaktivt utbyte mellan lärare och elever är dessutom bra mycket mindre här än i Sverige, det är en sak som är säkert.  Summa summarum, jag tror jag föredrar universiteten i Sverige. Kurslitteratur, ordentliga uppgifter och möjligheten att prata lite mer med lärarna (samt lite mer ordning och reda!) passar mig bättre än detta småkaos. Men men, det här är en upplevelse! Och en lärorik sådan. För visst, jag lär mig ju en del också trots allt.

Jaja. Det blev lite långt.
Nästa sak:

- Den här låten kommer på radion varje gång när jag lyssnar. Spelas den hemma med? Den har iallafall satt sig på min hjärna. Robert Francis - JunebugOch sist men inte minst:

Carambars är farligt gott. Jag var sugen på godis innan idag (som typ alltid), och i brist på svenskt lösgodis så köpte jag Carambars och nu kan jag inte sluta äta. Snälla någon ta bort påsen från mig innan jag får alldeles för ont i magen och för många hål i tänderna.

 


Bonne nuit!

Mais c'est magnifique!


Teodora och Coralie


Vi hittade typ världens bästa café idag. Grymt
Och min Chocafé (kaffe med choklad och grädde i) satt verkligen inte fel efter plugg och en timmes simning. Nice. 

Moules frites

Jag hade tänkt plugga en massa idag. Det blev inte riktigt så. Det blev musslor hos Elise istället, en sväng till stan för att spana in sista readagen och sen bio. Jaja, jag fick skrivet min dikt iallafall (och nu är det bara att hoppas på att den är korrekt enligt franska poesins alla regler!). Får plugga resten i morgon helt enkelt. Up in the Air med George Clooney var förresten helt okej. Bättre än förväntat. Se den!

Il était une fois un chat de Bretagne
Un petit chat mignon qui aimait trop les moules
Mais ce qu'il préferait c'était le Champagne
Qu'il donnait aux souris pour les rendre bien soules


Broder Jakob


Om två veckor är det vinterlov här och då åker jag och Coralie några dagar till Paris för att hälsa på Josefine! Ska bli super. Jag längtar efter att få andas lite parisluft igen (eller avgaser och föroreningar är det kanske, men äsch!).

Och i mars verkar det som om mina underbara tjejer i Halmstad kommer hit på besök! Skoj, skoj, skoj! :D


Igår var vi på en gratiskonsert inne i stan. Det var sådär. Först var det bara hiphop i typ en timma, och jag ville bara helst gå därifrån. Så vi gick ut en stund och drack Fanta utan bubblor i (finns den i Sverige?) och väntade på att det skulle komma nåt bättre. Efter en stund bjöds det på lite rock istället, och det var bra mycket bättre än hiphopen iallafall. Gillade deras Frère Jacques (Broder Jakob)! Filmade lite, men kvalitén är ju inte så bra tyvärr:

Annars då? Jo, vi börjar inse nu att det är dags att börja plugga. Så i helgen blir det ganska mycket plugg för min del. Men förhoppningsvis en tur till stan och nåt mysigt café eller nåt också.  

Svensklektionen gick bra förresten. Vi blev intervjuade av studenterna och fick bland annat vara med och sjunga svenska grammatiklåtar och räkna till 30 både framlänges och baklänges. Det var ganska kul att se att de sitter där och kämpar med svenskan precis som vi kämpar med franskan. Och kul att vara i överläge för en gångs skull haha. Jag menar hur många läser svenska på utländska universitet egentligen?

Bon week-end! 

Svenska för nybörjare


Åtta hela timmar med föreläsningar och lektioner idag. Jag är ganska trött nu.
Men! Lycka då jag upptäckte att bussen äntligen kör förbi min hållplats igen! Det har varit vägarbete där i vad som känns som en evighet, men nu så. Yes. Inte för att jag behöver ta bussen när det tar max 10 minuter att gå till campus, men iallafall. Det är ju trots allt praktiskt när man ska hem på natten.

I morgon ska jag och Coralie gå på en svensklektion. Jajamen. Vi har blivit tillfrågade att komma och hälsa på av ett helt gäng studenter och då kan man ju inte tacka nej! Ska bli lite spännande faktiskt.  
Sängen nästa.
Bonne nuit!

RSS 2.0